Är Jotunheim ett brädspel eller ett rollspel?

Beroende på spelargruppens engagemang kan Jotunheim antingen spelas på ett sätt som påminner om ett brädspel med kraftiga rollspelsinslag. Det går också att spela som ett rollspel med brädspelsinslag.

Standardutförandet av Jotunheim är en interaktiv mix där spelandet är ett rollspel med fysiska världsbyggande element för att förhöja spelupplevelsen.

Det är svårt att spela igenom ett mordmysterium utan att spelarna själva får läsa igenom brev, testamenten, meddelanden och andra dokument.

Det är också svårt att låta spelarna lista ut att Stadsbibliotekets loggbok är förfalskad utan att de får titta i den. Speciellt då Jotunheim vill undvika onödiga tärningsslag, så det kommer inte att vara ”jag söker efter fel i loggboken med perception 7!” – ”Du hittar ett fel, det är nämligen så att…”, utan spelledaren presenterar helt sonika (i ett sånt fall) ett utskrivet blad för spelaren att själv granska.

Det blir också klurigt för spelarna att tolka en handgjord, delvis felaktig, karta som de köpt av den blinda gruvarbetaren – om endast spelledaren beskriver den.

Självklart finns tärningsslagen ändå kvar, men de används oftare då de bara verkligen behövs.

Hafnajör är isolerad från omvärlden? Är storyn inspirerad av Covid-19?

Nej.

Hafnajörs isolering från omvärlden var ett centralt story-element som tillkom under 2018-2019. Att staden är isolerad från omvärlden har stark anknytning till hur folket i Jötunheimur hanterar livet, varandra och omvärlden.

Folk från andra delar av världen har fastnat i staden då den isolerades men det handlar med om en påtvingad smältdegel snarare än en karantän. Detta tillåter oss att presentera ett slags mikrokosmos av kulturer, religioner, folkslag, länder, nationaliteter, intressen och raser.

Om jag backar den framtida Kickstartern, när får jag spelet?

Om Kickstarterkampanjen lyckas kommer spelet omedelbart att skickas på tryck. Målsättningen från vårt och tryckeriets håll är att det ska vara i händerna på alla backers senast någon månad efter att spelet är finansierat.

Kickstarterkampanjen beräknas starta senare i vår eller under sommaren.

Hur lång tid tar det för en erfaren grupp rollspelare att ta sig igenom första äventyret?

Utöver alla små äventyr som finns i grundpaketet och drygt tio mellanstora diton, finns tre STÖRRE äventyr att sätta tänderna i. Utifrån de speltester vi har genomfört med erfarna spelare beräknas det huvudsakliga äventyret ta cirka 6-9 timmar att spela igenom. De två största därefter ungefär 2-3 timmar styck.

De kortaste äventyren i första utgåvan tar mellan 30 mintuer och 1 timme att spela igenom – förutsatt att ingenting annat i staden pockar på uppmärksamhet däremellan.

Via digitala nedladdningar på hemsidan (som är och förblir gratis för alla spelägare!) finns redan nu äventyr för ungefär ytterligare 5-10 timmar och många fler är på väg!

Vi finner det dock osannolikt att en grupp skulle power-spela igenom endast huvuduppdraget och vara nöjda så. Många av spelarna har i speltest spenderat mycket tid med att utforska staden, arbeta med ett hederligt vanligt jobb, smugglat mellan tavernorna eller bara gå och utforska bergens gruvor.

…eller bara skaffat en gård och börjat odla vindruvor i åtta timmar i streck.

Det är helt upp till gruppen.

Går spelet att spela utan fysiska props och rekvisita?

Ja!

Allt som KRÄVS för ett spel är regelboken (eller ett väldans bra minne), karaktärsbladen och tärningarna.

Du kommer däremot att förlora väldigt mycket av världen, och spelledaren kan behöva sitta och läsa mycket material högt som egentligen är menat för spelarna att granska. Spelarna kan då riskera att få några dolda ledtrådar skrivna på näsan, eller missa visuella clues helt.

Men det går.

Alla som äger en upplaga av Jotunheim kommer däremot att kunna registrera sig på vår hemsida för att snabbt och enkelt där kunna ladda ner en uppsjö av material från vår databank. Kartor, ritningar, skisser, pengar, karaktärsblad och mycket mer kommer att finnas tillgängligt online.

Innehåller regelboken i grundpaketet ett grundligt bestarium?

Ja, och nej.

Regelboken i grundpaketet innehåller tydliga beskrivningar och statistik för alla varelser, fi, fae och väsen som spelarna och spelledaren kan komma att möta. Via hemsidan kommer spelägarna sedan åt än mer detaljerade beskrivningar med äventyrstips, berättelser och bilder.

Om Kampanjen för Jotunheim lyckas så kommer vi däremot att arbeta fram en separat bok med utförlig och uttömmande information om alla varelser, väsen och karaktärer som kan tänkas, och som vi kommer att lansera därefter.

Innehåller regelboken slumptabeller och liknande?

Absolut!

Regelboken innehåller slumptabeller för vad som händer när spelledaren använder stresspoolen/stresstärningarna, så kallade ”random encounters” (även om ingenting i Jotunheim egentligen är random), lyten vid skador, smittor och sjukdomar med mera.

Hemsidan erbjuder också fler varianter av samma, och fler, slumptabeller att ladda ner.

Vilka spel har inspirerat Jotunheim?

Inspirationen till Jotunheim kommer faktiskt ursprungligen mer från berättelser, sagor och spel som är ganska olika det spel som vi nu kommit fram till.

Tematiskt har Fallen London kommit att betyda en del med sitt storyfokuserade narrativ. Sunless Sea har också bidragit en del.

Utöver det har Drakriddarna och Sagospelet Äventyr legat varmt om hjärtat även om Jotunheim inte delar deras spelmekanik.